Moneda din aur in valoare de 500 lei, dedicata aderarii Romaniei la Uniunea Europeana

28 decembrie 2006


In conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, in scop numismatic, incepand cu data de 3 ianuarie 2007, o moneda din aur, cu valoarea nominala de 500 lei, dedicata aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Caracteristicile monedei sunt urmatoarele:
* forma: rotunda
* titlu: 999/1000
* calitate: proof
* greutate: 31,103 grame
* diametru: 35 mm
* margine: neteda

Aversul contine, in centru, stema Romaniei, deasupra, inscriptia "ROMANIA", dedesubt valoarea nominala - 500 LEI, iar la exterior, langa chenar, cele 12 stele ale Uniunii Europene, dispuse circular.
Reversul prezinta harta Uniunii Europene, care include si Romania, in partea central-superioara, cele 12 stele ale Uniunii Europene, o stea fiind amplasata in interiorul granitelor Romaniei, iar la exterior, langa chenar, inscriptia circulara "UNIUNEA EUROPEANA / ADERAREA ROMANIEI / 1 IANUARIE 2007".

Fiecare moneda din aur, ambalata in capsula de metacrilat transparent va fi insotita de un certificat de autenticitate, redactat in limba romana si limba engleza, semnat de Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei si Casierul central, precum si de o brosura de prezentare a acestei emisiuni numismatice.
Tirajul emisiunii este de 250 exemplare. Pretul de vanzare, exclusiv TVA, este de 2.420 lei si nu include pretul cutiei de prezentare.

Monedele din aur, dedicate aderarii Romaniei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.
Grafica monedelor din aur este protejata prin inregistrare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania. Falsificarea sau contrafacerea acestor monede constituie infractiune si se pedepseste conform legii.
Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din aur din emisiunea dedicata aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, se realizeaza prin sucursalele Bucuresti, Iasi, Cluj si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

Sursa: BNR