Dolarul SUA (USD - $) - Curs Valutar BNR

Dolarul american este unitatea monetara a Statelor Unite.


Este abreviat in mod normal folosind simbolul $, USD, sau US$. Dolarul a fost adoptat de catre Congresul Confederatiilor Statelor Unite pe data de 6 iulie 1785. Este divizat in 100 de centi.


Evolutia USD/RON in ultimele 30 de zile

Denumirea de "dollar" provine de la o moneda spaniola "real" care avea o uncie de argint. Colonistii foloseau foarte mult aceasta moneda care a fost denumita "dolar spaniol". Numele de "dolar" se pare ca provine de la "taler" care era o moneda germana asemanatoare ca marime si compozitie. Colonistii au asociat denumirea de "taler" la moneda "real" spaniola.

Istoria dolarului american incepe cu mai bine de 300 de ani in urma, de pe vremea cand Statele Unite ale Americii nu erau decat un grup de colonii. La 5 februarie 1690, Colonia Massachusetts a introdus unitati de valoare pentru a putea finanta expeditiile militare. Dupa aceea, la scurta vreme si alte colonii au adoptat aceasta forma de plata. Exista o versiune a originii denumirii de argou a dolarului (buck), care ar fi provenit din cuvantul buckskin (piele de cerb). Aceste piei, la fel ca wampul (colier de scoici) si tutunul, erau folosite pe post de moneda de schimb pe teritoriul coloniilor engleze din America.

Alte surse afirma ca denumirea de "dollar" provine de la o moneda spaniola "real" care avea o uncie de argint. Colonistii foloseau foarte mult aceasta moneda care a fost denumita "dolar spaniol". Numele de "dolar" se pare ca provine de la "taler" care era o moneda germana asemanatoare ca marime si compozitie. Colonistii au asociat denumirea de "taler" la moneda "real" spaniola.


Bacnota de 100$

Cuvantul dolar si semnul arhicunoscut in intreaga lume sunt, deci, mult mai vechi decat natiunea si valuta americana. Bancnota americana, in forma ei concreta, a vazut lumina zilei pentru prima data in urma cu peste 200 de ani, in timp ce cuvantul dolar este mai vechi de o jumatate de secol.